De prepuberteit (9-12 jaar) Wat moet je als ouder weten over de prepuberteit

Tussen de 9 en de 12 jaar veranderd je kind van een rustig schoolkind, naar een prepuber.
Een prepuber is een soort voorbereiding op de puberteit.
Wat gebeurt er nou allemaal met je kind rond deze leeftijd?

Lichamelijke veranderingen tijdens de prepuberteit:

Sommige meisjes krijgen vanaf ongeveer hun 10e  jaar borsten en schaamhaar, terwijl de jongens pas rond hun 12e jaar schaamhaar kunnen krijgen en hun penis gaat groeien.

Lichamelijke ontwikkeling tijdens de prepuberteit:

Rond deze leeftijd krijgt je kind vaak een enorme groeispurt. Ik weet nog met mijn kinderen dat ik eerst even dacht dat al hun kleren gekrompen waren in de was.

Hormonen:

Ook de hormonen van je kind gaan nu veranderen in je kind zijn lijf. Dit kun je merken aan de wisselende buien tussen vrolijk zijn en zelfs melig en dan ineens als een donderslag verdrietig, driftig of boos om iets heel kleins.

Oog-hand coördinatie:

Op deze leeftijd kan je kind erg snel reageren met bijvoorbeeld computerspelletjes ed. Ook met sporten of ergens in klimmen heeft je kind nu een goed inzicht in zijn/haar snelle handelen.

Cognitieve ontwikkeling:

Lezen en schrijven gaat nu steeds beter, terwijl rekenen moeilijker begint te lijken. Je kind lijkt steeds geïnteresseerder in hoe je met geld om moet gaan, of wil voor iets sparen of beseft hoe duur sommige dingen kunnen zijn.

Taalontwikkeling:

Rond deze leeftijd wordt het voor je kind steeds duidelijker wat bepaalde uitdrukkingen betekenen en kan je kind steeds beter uitleggen wat hij/zij bedoelt of voelt.

Sociaal-emotionele ontwikkeling:

  • Tussen 9 en 12 jaar leert je kind dat er een verschil is tussen ‘ergens goed in zijn’ en ‘ergens je best voor doen‘. Hij/zij begrijpt dat zijn/haar inspanning niet altijd een garantie is voor succes.
  • Je kind krijgt steeds meer behoefte aan zelfstandigheid, privacy, een eigen mening en eigen verantwoordelijkheid. Je kunt je kind ook best dit soort verantwoordelijkheden geven. Dat sterkt zijn/haar zelfvertrouwen.
  • Je kind zal steeds vaker kritisch staan tegenover regels die jij stelt. Hij/zij zou zich kunnen gaan schamen voor de manier waarop jullie je als ouders gedragen. (ook als je mee naar school gaat bijvoorbeeld, dan wil je kind op een gegeven moment geen kus meer)
  • Je kind spiegelt zich steeds meer aan zijn leeftijdsgenoten. Hij/zij gaat zich net zo kleden en gedragen als zij. De normen en gewoonten van zijn/haar vrienden vindt hij/zij steeds belangrijker.
  • Vriendjes en vriendinnetjes zijn nu erg belangrijk voor je kind. Dan voelt hij/zij zich belangrijk en gezien. Het gevoel van erbij horen hoort hier ook bij.

School:

Op school gebeuren er nu heel veel dingen tegelijk. Je kind krijgt steeds meer nieuwe vakken en er komen toetsen om de hoek kijken. De druk wordt nu wat opgevoerd om te kijken hoe goed jouw kind is in leren, om vervolgens te kunnen bepalen welke middelbare school er goed genoeg is voor jouw kind. Elk kind leert anders, elk kind is anders en elk kind heeft weer een andere intelligentie. Toch wordt er nu ontzettend vergeleken met elkaar onderling en of je kind er nu wel of niet over praat, het zou kunnen dat er nu een bepaalde onzekerheid bij komt kijken over zijn/haar kunnen.

Sporten:

Je kind geeft zelf aan om op een sport te willen en vaak zelfs meerdere sporten in een week. Alhoewel beweging erg goed is voor je kind, kan het nu ook gezien worden als weer een afspraak, of drukte op de agenda voor je kind.

Afspreken met andere kinderen:

Omdat vriendjes en vriendinnetjes rond deze leeftijd nog belangrijker zijn, wil je kind graag ergens spelen, of misschien juist niet maar vind je kind het moeilijk om nee te zeggen tegen de ander.

Thuissituatie:

Thuis zouden er ook dingen kunnen mee spelen zoals bijvoorbeeld: scheiding, nieuw broertje/zusje, nieuw huis, nieuw huisdier, nieuwe stief-papa of mama, nieuwe kamer enz. enz.
Afhankelijk van het kind kan het zich dingen aantrekken in erge of mindere mate.
Ook al zijn bepaalde dingen een tijd geleden gebeurd, dan zou een kind juist nu door alle onzekerheid hier ook (onbewust) weer last van kunnen hebben.
Rond deze leeftijd komen er bij veel kinderen ook angsten naar boven.
Dit zou met van alles te maken kunnen hebben. Denk maar eens aan jezelf als je je minder lekker in je vel voelt, dan denk en voel je ook dingen die er normaal gesproken niet altijd zijn.

  • Al deze veranderingen zorgen er vaak voor dat je kind last kan hebben van een soort emotionele instabiliteit.
  • Ook kan hij/zij tijdelijk wat minder zelfvertrouwen hebben.
  • En als jouw kind geen vriendjes of vriendinnetjes heeft en ziet dat anderen wel bij elkaar gaan spelen, hoe zal dat voelen voor je kind?

 

Wat kun je als ouder doen om je kind te helpen?

Geef je kind extra aandacht in deze periode. Zorg ervoor dat hij/zij een positief en realistisch zelfbeeld blijft houden. Help hem/haar omgaan met de gevoelens die horen bij alle veranderingen in deze fase. Bied een luisterend oor, maar probeer je ook niet te veel met kleine dingen te bemoeien. Geef je kind de ruimte om zijn eigen weg te vinden en ervaringen op te doen. En laat hem/haar weten dat je er altijd bent als hij/zij ergens over wil praten, of als er eens iets misgaat.

Let vooral op bepaalde signalen van je kind, zoals moeilijker slapen, snel emotioneel, snel kattig, ineen gedoken zitten, buikpijn, hoofdpijn, niet naar school willen enz.
Heb je het gevoel dat er iets speelt bij je kind, praat er dan over met je kind, of op school met de juf/meester. Laat je kind vooral merken dat je hem/haar niet in zijn persoonlijkheid afkeurt wanneer er bijvoorbeeld een boze bui voorkomt, maar dat je het gedrag van je kind op dit moment niet oke vindt.

Heb jij het gevoel dat je kind wel iets meer handvatten zou kunnen gebruiken om met zijn/haar emoties om te gaan, sociale contacten te verbeteren, meer voor zichzelf op te komen of sterker in zijn/haar schoenen zou mogen staan, dan is wellicht een rots en water weerbaarheidstraining bij mij een goed idee.

Kijk op deze link voor meer informatie hierover.

Heeft jouw kind moeite met de scheiding of zit je kind erg met zichzelf in de knoop, wellicht kan ik jullie helpen door individuele coaching. Mail of bel me gerust om samen naar de mogelijkheden te kijken.

info@zelfvertrouwenvergroten.nl of bel me op 06-44124646

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *