Je kind is aan het spelen met een vriendje op zijn kamer en opeens hoor je geschreeuw. Je gaat naar boven en hoort dat je kind gefrustreerd en boos is en vindt het op dat moment moeilijk om te verwoorden waarom hij nou zo boos is.
Wanneer hij rustig wordt, verteld hij dat het niet lukte met de treinrails en dat hij opeens alles wegsmeet omdat hij er geen zin meer in had.
Van de juf hoor je dat je kind goed is in rekenen, maar wanneer het even niet lukt, of wanneer er tijdsdruk is voelt jouw kind zich steeds gefrustreerder worden. Uiteindelijk smijt hij zijn schrift en pen op de grond en zegt: ‘’Laat maar zitten allemaal’’!
Boosheid en zelfvertrouwen
Wanneer iets niet lukt bij een kind, kan hij het gevoel van balen over zijn eigen kunnen krijgen. Vaak begint dit met een klein baalgevoel, maar door de omgeving zou dit gevoel aangewakkerd kunnen worden.
Bijvoorbeeld vriendjes die zeggen dat je kind iets niet kan, of uitlachen wanneer iets niet lukt.
Maar als ouder zeg je ook vaak dat je kind dit heus wel kan, terwijl je kind aangeeft dat het niet lukt.
Je kind voelt zich op dat moment waarschijnlijk niet gehoord en gesteund, maar voelt juist minder zelfvertrouwen omdat hij denkt: ‘’Zie je wel ik kan het toch niet, de anderen denken dit ook al’’!
Stimuleren en motiveren wanneer je kind boos is
Soms sta je er gewoonweg niet bij stil wat je zegt tegen je kind. Want als je kind al zegt dat het iets niet kan en durft aan te geven dat hij het niet kan, zou je als ouder eigenlijk moeten denken: Wat goed dat mijn kind zich veilig genoeg voelt om dit te durven zeggen tegen me en wat goed dat mijn kind zich zo kwetsbaar op durft te stellen. Er zou een belletje moeten gaan rinkelen, dat je kind wellicht hulp zou willen in de vorm van een hand en kleine stapjes in zijn ontwikkeling en meer zelfvertrouwen.
In plaats daarvan zeggen we vaak als ouder: ‘’Kom op iedereen kan het’’! Je moet GEWOON dit of dat doen’’! ‘’Jij kan dat echt wel’’! ’’Pietje doet het ook, nu jij’’!
Sta er eens bij stil, dat wanner je iets spannend vindt en je krijgt zo’n opmerking van je eigen vertrouwde omgeving, dan helpt dat je niet!
Je kind wilt waarschijnlijk kleine tips, een stukje vertrouwen in zijn eigen kunnen. Dus gestimuleerd en gemotiveerd worden en complimenten.
Verwacht je kind misschien teveel van zichzelf of verwacht jij teveel van je kind?
Kinderen die snel gefrustreerd of boos zijn, kunnen wellicht erg hoge verwachtingen van zichzelf hebben. Of te hoge eisen stellen van zichzelf.
Soms kan dit te maken hebben met een ouder iemand in hun omgeving waarmee ze zich vergelijken, maar soms zijn ze ook te streng voor zichzelf omdat ze de lat erg hoog leggen voor zichzelf.
Zou het zo kunnen zijn dat jij misschien als ouder onbewust teveel van je kind verwacht? Soms hebben we niet door dat we bepaalde opmerkingen of verwachtingen kunnen uitspreken of uitstralen naar onze kinderen.
Wellicht wil jij iets heel graag voor je kind en voelt je kind deze druk? Of Wellicht schat jij je kind ouder in dan hij/zij is?
Probeer er eens over na te denken…
Hoe kun je je kind hiermee helpen?
Ik vertel het je in mijn 7 tips hieronder.
De 7 tips voor als je kind boos wordt en het niet gaat zoals hij het wilt:
- Benoem het baalgevoel van je kind. Als ouder ben je snel geneigd te bagatelliseren wat je ziet op dat moment bij je kind. Maar dit is jou gevoel en gedachte en niet die van je kind.
Juist om je kind te helpen rustiger te worden, kun je bijvoorbeeld zeggen:’’ Ik begrijp wel dat je boos wordt, doe je zo je best en dan lukt het opeens niet. - Bedenk samen wat je kind zou kunnen doen om te kalmeren bij een boze bui.
Wanneer iets niet lukt, kan je kind boos worden, maar dan lukt het vaak helemaal niet en daar kan nog meer boosheid van komen. Elk kind is anders en heeft dus ook zijn eigen methodes om rustig te worden. Bespreek dit samen en wijs je kind hier op tijdens een boze bui. Denk aan diep in en uit ademen, of even lekker in je hoofdkussen bij je bed rammen met je vuist enz. - Laat merken dat je echt luistert naar je kind. Vat samen wat je kind verteld zonder oordeel erin, complimenteer je kind dat het goed is dat hij het deelt en knik tijdens het gesprek.
- Vertel aan je kind dat hij het misschien nu nog niet kan, maar wel als jullie het oefenen. Wanneer je je kind leert positief te kijken naar alles wat er op zijn pad komt, dan krijgt je kind meer motivatie, energie en strijdlust om iets aan te pakken. En daardoor dus ook weer meer vertrouwen in eigen kunnen omdat dingen steeds beter gaan op den duur.
- Complimenteer je kind zoveel mogelijk bij elk klein stapje. Het wordt zo vaak onderschat hoe goed complimenten voor ons zijn. We vergeten het te vaak en benoemen het al helemaal te weinig. Terwijl we juist zo veel kunnen groeien van complimenten! Probeer ook wanneer het tegenzit met je kind zijn pogingen, te complimenteren op hetgeen er geprobeerd is. Op deze manier voelt je kind toch de motivatie om door te zetten.
- Bespreek samen hoe je kind minder hoge verwachtingen van zichzelf kan maken. Bijvoorbeeld door grote doelen op te splitsen in kleine deeldoelen om zo het grote doel te kunnen behalen.
- Hou je kind in de gaten. Heb je nou na een tijdje oefenen het gevoel dat er niets veranderd aan je kind, of worden de boze buien nog erger? Dan zou ik ook eens met de juf praten.
Zit je kind op school wel lekker in zijn vel? Vind hij het leren makkelijk of moeilijk? Zit hij naast het juiste kind? Kan hij zich concentreren? Is dit wel de juiste school voor je kind?
Naast school kunnen er ook andere aspecten meespelen. Denk aan een verhuizing, scheiding, nieuw broertje of zusje enz. Dit kunnen allemaal onderwerpen zijn van boosheid en frustratie.
Lees Meer:
Complimenten geven
Zo word je kind weerbaarder
10 tips voor meer zelfvertrouwen
Hoe kun je je zelfvertrouwen vergroten
Zelfvertrouwen door je kwetsbaar op te stellen
Snel afgeleid? Concentratieproblemen?
Training zelfvertrouwen en weerbaarheid
Wil jij je kind graag helpen om zich minder snel boos te voelen en meer zelfvertrouwen te krijgen?
Laat jouw kind dan meedoen met een van mijn rots en water weerbaarheidstrainingen. Kijk HIER voor meer informatie over deze trainingen.
Een individuele coaching/training kan ook erg fijn zijn voor je kind, waarbij de doelen van jouw kind vele malen sneller bereikt worden door de individuele aandacht die je kind dan krijgt. Kijk HIER voor meer informatie over de individuele trainingen.
Wil je graag wat persoonlijk advies rondom de opvoeding van je kind? Dan kan dit ook door middel van een gesprek. Dit zou telefonisch kunnen of we bespreken dit tijdens een kopje koffie of thee op mijn kantoor. Je kunt hiervoor een mail sturen naar: info@zelfvertrouwenvergroten.nl of me bellen op 06-44124646
Ik geef ook zo nu en dan een workshop over bepaalde thema’s. Wellicht lijkt dit je leuk om een keer te ervaren. Je kunt mijn facebookpagina in de gaten houden hiervoor en mijn website onder het kopje workshops.
Liefs,
Merel van Veen