Zeg jij ook weleens dat je depressief bent? Ik hoor steeds vaker mensen zeggen dat ze depressief zijn, zonder dat ze ooit naar en dokter geweest zijn hiervoor. Ik vind het echt zo zonde van de energie om zo te denken.
Ik geloof dat merendeel van de mens zichzelf depressief kan gaan denken omdat we vaak meegesleurd worden in negativiteit. We zien vervelende dingen op het nieuws waar we niet vrolijk van worden, er worden steeds meer eisen gesteld voor alles, we moeten steeds vaker tegen elkaar verantwoording voor alles afleggen en er worden steeds vaker stempels opgeplakt!
Waarom willen we perse stempels hebben voor alles? Als je je af en toe verdrietig voelt of geen zin hebt ergens in, dan is het gewoon zoals het is. Dan hoeft dit geen naam te hebben.

 

Op mijn voormalige werk kregen we regelmatig bij een vergadering te horen dat we iets nieuws gingen uit proberen. Geloof me iedereen (behalve ik) ging altijd steigeren bij het idee dat er opeens iets nieuws moest gaan gebeuren. Ze wisten altijd wel honderd negatieve argumenten te bedenken waarom het nieuwe idee echt niet goed was. Maar niemand behalve ik, liet het gewoon over zich heen komen. Ik weet uit ervaring dat nieuwe dingen soms eng kunnen zijn, of even moeilijk, maar soms ook echt goed of handig. Ik wist bijna altijd het positieve ervan in te zien en moest daar mijn collega’s mee overtuigen om iets een kans te geven. Alle ideeën werden als positief ervaren na een tijdje!

 

Hoe werken gedachtes nou?

Zodra we wakker worden beginnen we al te denken en dit blijft de gehele dag doorgaan.
De gedachten creëren wij zelf en over sommige gedachtes blijven we net zo lang nadenken zodat we er zelf een conclusie uit kunnen trekken. Maar klopt deze gedachte ook? Doordat we bepaalde gedachtes zoveel ‘’aandacht’’ geven gaan we denken dat deze gedachte waarheid is. We gaan met deze ‘’waarheid’’ leven en blijven denken dat deze gedachte klopt. Totdat je door bepaalde ervaringen erachter komt dat deze waarheid niet helemaal klopt. Wat gebeurt er dan? We leggen het niet bij onze eigen verantwoordelijkheid neer, nee we worden boos en gefrustreerd op de buitenwereld.
Je kunt ook beïnvloed worden door anderen in je gedachtes. Wanneer er iemand zegt dat je lui bent, of er witjes uitziet of iets niet helemaal goed deed, dan vind je het nog niet eens zo heel erg. Maar hoor je dit zelfde vaker, dan kun je erin gaan geloven.

 

Negatieve gedachten

Negatieve gedachten zijn veelal de oorzaak van onze opvoeding, beïnvloeding van buitenaf, het zijn oude denkpatronen, oude gedachten patronen, oude gedragspatronen die zich in ons hebben vast gezet, die zijn ingesleten. Deze gedachten worden waarheid voor ons, wij hebben hier zelf voor gekozen, simpelweg omdat we niet anders weten, we gedragen ons erna en zullen altijd een ander de schuld geven, verschuilen hierachter. Voordat iets opgelost kan worden moeten we door oude pijn, verdriet. Meestal wordt oude pijn, oud zeer, verdriet veroorzaakt door een trigger. Er wordt innerlijk iets aangeraakt, een vinger wordt op een zere plek gelegd waarvan je niet wist dat er een zere plek was, er wordt aan gezet tot actie.

Doordat er een trigger is zal de ‘ervaring en emotie aan deze herinnering’ naar boven komen. Je ziet als het ware weer de film van de vroegere gebeurtenis voor je en het gevoel wat aan deze vroegere gebeurtenis hangt. Deze herinneringen en emotie labelen wij in leuk of niet leuk, positief of negatief.

Het onderbewuste gaat op zoek naar een situatie welke is opgeslagen in ons bewuste, en als deze gevonden is in het onderbewuste, dan zal het de ervaring, herinnering voortbrengen uit het verleden, met de daarbij behorende emotie die toen is ontstaan. Deze emotie wordt dus in stand gehouden omdat dit in het verleden zo is gegaan en dit in ons heeft vast gezet en er heeft nog geen nieuwe positieve ervaring plaatsgevonden om de negatieve ervaring te vervangen. Als wij hier wat aan doen dan kunnen we deze “vast zetting” ombuigen en er een positieve gedachte voor in de plaats zetten.

 

Zo nu weet je dat jij over het algemeen zelf de ‘’boosdoener’’ bent van jouw negatieve gedachtes. Jij bent ze gaan geloven en niemand anders!

Dus…. Dan is er toch juist heel goed nieuws, dan kun je er dus ook zelf wat aan doen om positieve gedachtes te creëren?!
Ik ga je daar bij helpen, maar eerst wil ik je even laten meegenieten waarom het zo vreselijk belangrijk is om positief te denken, zodat je straks direct aan de slag wilt gaan… 😉

 

Positief denken

Stel je voor je wordt wakker en denkt: Wauw er is weer een nieuwe dag voor mij begonnen,Denk jij positief?

Ik ga een heerlijk kopje thee zetten en wakker worden, wat zal ik eens voor leuks aan trekken vandaag? Onderweg naar je werk groet je iedereen vrolijk en op je werk ook, vandaag wil je er een productieve dag van maken op je werk, wat wil je als eerste gaan doen? Je denkt er alvast aan hoe het voelt als je veel af hebt gekregen vandaag en wat je vanavond voor leuks gaat doen of voor lekkers gaat koken.
In je pauze wil je vandaag eens wat anders gaan doen, de zon schijnt en je vraagt een collega even lekker mee naar buiten voor een wandelingetje……

 

Zie je hoe het overkomt als je je dag direct in positieve zin zet? Wanneer je wakker wordt en al nergens zin in hebt, vindt dat je te lang bent blijven liggen, geen zin hebt in je werk vandaag, dan is je dag al beladen begonnen. Geniet van elk moment, elke gedachte, elk geluid, mens, muziekje, vogel, zonnetje enz. Ga weer even terug naar alle kleine dingetjes die er toe doen en geniet ervan.

Als moeder ben jij een voorbeeld voor je kind. Wanneer jij zoveel mogelijk positief bent ingesteld, dan zal jouw kind sneller jouw positieve instelling overnemen. Wanneer een kind gepest wordt, is het logisch dat je negatief kunt gaan denken. Maar hoe fijn is het voor je kind als jij juist positief blijft en handvatten aan je kind geeft, of hulp zoekt voor hem/haar?

 En nu aan de slag!

  • Voor het slapen gaan noem je 3 dingen op waar je dankbaar voor bent
  • Als je wakker wordt denk je niet aan dingen die je niet graag doet, maar iets wat je wel graag doet vandaag.
  • Groet mensen wat vaker (alles wat je aandacht geeft, groeit)
  • Als je erg veel te doen hebt, denk niet negatief, maar maak de taken/stapels wat kleiner zodat het overzichtelijker lijkt en best mee kan vallen uiteindelijk
  • Kijk waar jij blij van wordt. Is dat bijvoorbeeld muziek, zet de radio direct aan als je wakker wordt, of op je werk, onder de douche enz. Of zorg ervoor dat je kan uitkijken naar iets leuks na bijvoorbeeld je werk, weg met vrienden of wat anders.
  • Kijk wat minder negatieve dingen op de televisie.
  • Denk over jezelf na als het gaat om negatieve gedachtes. Krijg je die door een bepaald onderwerp? Door een bepaald mens? Wat zou je kunnen doen om dit te kunnen voorkomen?
  • Straf jezelf niet af als je negatieve gedachtes hebt, maar zorg er wel voor dat je ze analyseert voor jezelf. Is dit echt zo? Zeggen meerdere mensen dit? Vind ik dat zelf? Wat kan ik aan deze gedachte doen?
  • Zoek positieve quotes op en hang ze ergens waar jij continu kijkt.

 

Ik ben nu nieuwsgierig of jij iets hebt gehad aan mijn Blog.
Ik zou het erg leuk vinden als je een reactie achterlaat in het reactie veld.

 

Zet hem op he!
Ik hoop je snel te ontmoeten!

 

Merel van Veen

 

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *